startupfriday

Werken aan je teambuilding? Lees dit eens!

We weten allemaal ondertussen wel hoe belangrijk teambuilding is binnen een organisatie. Sterker nog, wij geloven er sterk in dat teambuilding de sleutel tot succes is. Gelukkig zijn er tegenwoordig ontzettend veel manieren om te werken aan je teambuilding. Je hoeft binnen een organisatie echt niet meer te wachten tot er een teamcoach komt want met onderstaande tips werk jij al heel eenvoudig aan teambuilding binnen je organisatie! 

Denk aan de veiligheid 

Het belangrijkste doel van teambuilding is dat het team beter gaat functioneren, waarvoor samenwerking van groot belang is. Om de onderlinge samenwerking te verbeteren is het dus ook belangrijk dat de teambuilding activiteit een samenwerkingsaspect bevat. Zoek daarom altijd een teambuilding activiteit waarbij er in teams gewerkt wordt. Let hierbij wel op dat je altijd denkt aan de veiligheid van de onderneming én medewerkers. Een ongeluk is namelijk zo gebeurd en omdat het aantal claims ieder jaar hoger wordt, is het verstandig om bijvoorbeeld een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering te nemen. Zo’n verzekering is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden.

Stimuleer sociale interactie 

Ook tijdens het thuiswerken is het mogelijk om te werken aan teambuilding. Hierbij is het ontzettend belangrijk dat we nog steeds sociale interactie stimuleren. Denk bijvoorbeeld aan een vast tijdstip voor een digitaal koffiemomentje of een borrel te introduceren op de vrijdagmiddag. Op deze manier blijf je toch nog samen in contact. Door sociale interactie te stimuleren blijven medewerkers meer betrokken met elkaar en dit is natuurlijk de basis voor een gezond team! 

Biedt ruimte voor ontspanning 

Over het algemeen vinden teambuilding activiteiten plaats in een informele werksfeer, maar toch heeft men altijd in het achterhoofd ‘dit gaat om teambuilding’. Probeer daarom altijd de dag af te sluiten met bijvoorbeeld een borrel of gezamenlijk diner, waarin er even niet over werk, teams en samenwerking wordt gepraat. Laat met zijn allen gewoon even de rol van collega’s vallen en behandel elkaar als vrienden. Dit zal leiden tot de vorming van betere relaties en dit heeft uiteindelijk ook weer impact op de samenwerking op de werkvloer. 

Even geen smartphones en social media! 

We kunnen bijna niet meer zonder, maar we moeten het toch echt proberen. De smartphones zorgen namelijk voor afleiding en wanneer je bezig bent met teambuilding wil je niet gestoord worden door externe factoren. Zorg er daarom voor dat alle telefoons en laptops uit staan tijdens je teambuilding project. Om uiteindelijk je doelen te behalen is het belangrijk dat het team zich volledig inzet, dus even geen social media.