startupfriday

Hoe verduurzaam je een bedrijf?

Het afgelopen jaar zijn er steeds meer bedrijven mee bezig, je kunt er bijna niet onderuit komen en ook wij zullen in de nabije toekomst gaan verduurzamen. Het verduurzamen van je bedrijf kan op verschillende niveaus, bijvoorbeeld door het aanschaffen van elektrische voertuigen, het vervangen van plastic bekers of een correcte afvalverwerking door Renewi.

Wat is het verduurzamen van een bedrijf?

Onder verduurzamen van het bedrijf valt bijvoorbeeld het verschonen van de uitstoot, verminderen van afval of het hergebruiken van afval. Ook kan het voor het bedrijf op een of andere manier meer geld opleveren dan kosten. Er zijn verschillende lagen binnen een bedrijf waar je kunt verduurzamen. Denk bijvoorbeeld aan de afvalstromen, inkoopafdeling en het productieproces. Niet alleen op materialen kan worden verduurzaamd, ook op productietijd binnen een proces en het verlagen van fouten. Wanneer er geen artikelen hersteld worden, gebruik je automatisch minder.

Hoe kun je geld verdienen met het verduurzamen van een bedrijf?

Een hoop bedrijven focussen de branding op duurzaamheid in de hoop een groter marktaandeel te bemachtigen. Aan de andere kant kun je de bedrijfsuitgaven verlagen door je afval beter te scheiden. Ook bespaar je op diesel en brandstof wanneer je overschakelt naar elektrisch rijden. Sommige bedrijven hebben het geregeld om het bezorgnetwerk volledig te voorzien van elektrisch rijden. Zij besparen nu duizenden euro’s op maandelijkse basis omdat zij nu geen diesel, gas of benzine meer kopen.

Het optimaliseren van een productieproces

Het productieproces optimaliseren is iets waar enorm veel bedrijven momenteel mee bezig zijn. Het lean proces is ontstaan bij Toyota en wordt nu wereldwijd toegepast. Dit komt omdat de resultaten er niet om liegen. Uit onderzoeken blijkt dat kleine aanpassingen zoals het verplaatsen van een magazijn computer al op jaarbasis duizenden euro’s aan werktijd besparen.

Compleet veranderen van je huidige werkwijze

Mocht je nog een stap verder willen gaan dan alleen je huidige proces optimaliseren? Dan kun je er voor kiezen om het hele proces om te gooien. Een hovenier kan ervoor kiezen om afstand te nemen van al zijn benzine gereedschap en dit verplaatst met elektrisch gereedschap. Dit is in het begin wel een flinke investering maar haal je er op de lange termijn zeker uit.