startupfriday

Reputatiemanagement bij bedrijven

Met dit artikel willen we je graag wat meer vertellen over crisiscommunicatie voor bedrijven. Wist je dat een goede reputatie van cruciaal belang is? Het kan namelijk het verschil maken tussen succesvol en een minder succesvol bedrijf. Reputatiemanagement is dan ook onmisbaar in de huidige maatschappij, waarin alles steeds sneller gaat en online wordt gedeeld. Bedrijven kunnen hierdoor slachtoffer worden van slechte publiciteit, geruchten of andere negatieve uitingen die hun reputatie schaden. Zo kan een kleine fout binnen jouw bedrijf direct grote gevolgen hebben wanneer dit online gedeeld wordt. In dit artikel lees je alles over reputatiemanagement voor bedrijven, zodat jij weet hoe jij jouw bedrijf het beste kan beschermen.

Waarom is reputatiemanagement voor bedrijven belangrijk?

Reputatiemanagement is belangrijk voor bedrijven, omdat een goede reputatie nodig is om te kunnen groeien. Een goede reputatie zorgt namelijk voor meer klanten, beter personeel en een hogere waardering van het bedrijf. Daarnaast is een goede reputatie ook van belang voor de financiering van een bedrijf. Banken en andere geldschieters zijn namelijk terughoudend met het verstrekken van leningen aan bedrijven met een slechte reputatie. Kortom, er zijn talloze redenen waarom reputatiemanagement belangrijk is voor bedrijven. Wil je er dus voor zorgen dat jouw bedrijf kan groeien en geen last heeft van een negatieve reputatie? Zorg er dan voor dat jouw reputatiemanagement goed is. Dit kan bijvoorbeeld door het vastleggen van een plan bij een crisis. Zo moet je je op elke situatie voorbereiden. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een werknemer in het privéleven iets ondergaat wat gevolgen kan hebben voor jouw bedrijf. Deze werknemer is namelijk wel gekoppeld aan jouw bedrijf, en mensen zullen deze link snel leggen wanneer deze persoon negatief in het nieuws komt.

Wat is het verschil tussen crisiscommunicatie en reputatiemanagement?

Crisiscommunicatie en reputatiemanagement zijn twee begrippen die vaak door elkaar worden gebruikt, maar er is wel degelijk een verschil tussen de twee. Crisiscommunicatie richt zich voornamelijk op het oplossen van problemen die al zijn ontstaan. Reputatiemanagement daarentegen is proactief en richt zich op het voorkomen van problemen. Crisiscommunicatie is dus gericht op het behandelen van problemen, terwijl reputatiemanagement zich richt op het voorkomen ervan. Wanneer je vooraf reputatiemanagement goed geregeld hebt, weet je precies wat je moet doen wanneer jouw bedrijf negatief in het nieuws komt. Wanneer je je meer richt op crisiscommunicatie, ben je al te laat en is het doel vooral om de schade te beperken. Wil je zeker weten dat jouw bedrijf goed is voorbereid op een crisis en hier zonder imago schade doorheen komt? Besteed het reputatiemanagement dan uit. Dit kan bij verschillende bedrijven, zoals bijvoorbeeld bij Public Matters.