startupfriday

Zo verbeter je jouw leven op werk

Ben jij iemand die de kunst van effectieve communicatie op de werkvloer nog niet volledig heeft ontdekt of herken je conflictmijdend gedrag? Dan is dit artikel voor jou bedoeld om inzicht te bieden en praktische tips te delen. Leer meer over de uitdagingen van communiceren op werk en ontdek hoe je kunt bijdragen aan een prettigere en productievere werkomgeving. Je kunt dit, maar soms kost het wat tijd en inzicht.

Waarom is goede communicatie zo lastig?

Stap de kantoren binnen en je zult een symfonie van stemmen horen, een dans van woorden die door de lucht zweven. Achter dit schijnbare samenspel verbergen zich soms onuitgesproken uitdagingen.

Voor degenen die wel eens geworsteld hebben met onduidelijke boodschappen, misverstanden of die angstig de andere kant op kijken om confrontaties te vermijden, is één ding duidelijk: De kunst van effectieve communicatie op de werkvloer is complex en vol valkuilen.

Het is niet voor niks dat er diverse trainingen aangeboden worden door bedrijven die zich hierin specialiseren. Voor een communicatietraining in Zwolle kun je bijvoorbeeld terecht bij https://bureauhtm.nl/training/communicatietraining-in-zwolle/.

Jouw deelname aan slechte communicatie

Communicatieproblemen beginnen vaak bij onszelf. Soms missen we de nodige vaardigheden, zoals actief luisteren of duidelijk formuleren. Vooral op werk kan dit erg ingewikkeld zijn, omdat je niet communiceert met mensen waar je je comfortabel bij voelt. Je collega’s heb je immers niet zelf uitgekozen.

Het ontwikkelen van zelfbewustzijn en het erkennen van onze sterke punten en zwakke punten is de eerste stap naar verbetering.

Hoe je werkomgeving de slechte communicatie beïnvloedt

Niet alle verantwoordelijkheid voor slechte communicatie ligt natuurlijk bij jou. De werkomgeving en je collega’s spelen ook een rol. Cultuurverschillen, gebrek aan feedback en angst voor confrontatie kunnen de communicatie bemoeilijken.

Wat doet slechte communicatie op werk?

Slechte communicatie kan een voedingsbodem zijn voor talloze problemen. Misverstanden leiden tot verwarring, conflicten worden vermeden maar niet opgelost en teams raken verdeeld.

Een gebrek aan transparantie kan het vertrouwen ondermijnen, wat de algehele werksfeer negatief beïnvloedt. Het risico op verminderde productiviteit en stagnatie in professionele ontwikkeling ligt op de loer.

Daarnaast kan het nog naar veel extremere vormen gaan, zoals:

 • Een onveilige werksfeer
 • Problemen van werk mee naar huis nemen
 • Pestgedrag op en buiten werk
 • Problemen met klantrelaties
 • Onnodige en onterechte ontslagen

Om dit te voorkomen kun je proberen eerst aan jezelf te werken. Als dat niet lukt, dan zijn er gelukkig ook nog andere manieren om de communicatie op werk te verbeteren.

Wat kun jij doen om beter te communiceren?

Aan jezelf werken kost altijd een hoop tijd en energie. Het kan ook erg lastig zijn om pijnpunten bij jezelf te herkennen en hier iets aan te doen. Daarom is het altijd fijn als je met een vertrouwd iemand in je omgeving een eerlijk en goed gesprek te voeren over jouw handelen binnen communicatie.

Verschillende manieren om aan je communicatievaardigheden te werken, zijn:

 1. Zelfbewustzijn opbouwen: Reflecteer op je eigen communicatiestijl en vraag om feedback.
 2. Luistervaardigheden ontwikkelen: Actief luisteren versterkt begrip en bevordert goede communicatie.
 3. Empathie tonen: Begrijp de gevoelens en standpunten van anderen voor een positieve interactie.
 4. Duidelijkheid nastreven: Formuleer boodschappen helder en vermijd vaagheid voor een effectieve communicatie.

Het werkt bijvoorbeeld altijd erg goed om tijd te nemen, rustig te blijven en goed na te denken over wat je gaat zeggen. Door dit thuis te oefenen, zul je merken dat dit steeds beter en soepeler gaat. Maar onthoud dat het een flinke berg is om te bewandelen, in het begin zal het erg lastig zijn om het goed te doen.

Wat kan jouw werkgever doen?

Natuurlijk hoef je het nooit helemaal alleen te doen. Aangezien de meeste communicatieproblemen op werk komen door de samenwerken, dus minimaal twee collega’s die met elkaar communiceren, kun je ook vragen of je werkgever wilt ingrijpen.

Jouw werkgever kan het volgende doen om de communicatie binnen het team te verbeteren:

 • Communicatietraining aanbieden: In trainingen investeren om de communicatievaardigheden van alle medewerkers te ontwikkelen.
 • Een cultuur van openheid bevorderen: Een omgeving creëren waarin medewerkers zich vrij voelen om hun mening te uiten.
 • Feedbackmechanismen implementeren: Gestructureerde feedback systemen instellen om de communicatie binnen teams te verbeteren.
 • Teamactiviteiten organiseren: Onderling begrip opbouwen door teambuilding activiteiten te stimuleren.

Hoewel het spannend kan zijn om bij je werkgever aan te kloppen, doe je er wel goed aan. Zelfs als alles slecht ontvangen wordt en niets helpt, weet jij dat jij alles hebt gedaan om een negatieve situatie te verbeteren.

Jouw weg naar succesvol communiceren

Communicatie is een dans van begrip en respect. Het is nooit te laat om deze pasjes te leren. Door bewust te worden van je eigen communicatie gewoonten en actief bij te dragen aan een positieve communicatiecultuur, kun je de weg effenen naar een gezonde en bloeiende werkomgeving. De eerste stap begint vandaag. Succes!